Top 5 greseli cand cumperi un apartament

Eu am fost destul de norocoasă să-mi cumpăr primul apartament la 26 de ani (unii spun că termenul pe care ar trebui să-l folosesc este nebună, nu norocoasă, dar ce mai contează?:). Este cumpărat cu credit, bineînțeles, și încă mai am un secol pana să achit banca, dar a fost un vis de-al meu de cănd mă stiu.

Când ajungi în acel moment al vieții, când îți poți permite să cumperi un apartament, nu grăbi decizia. Este un proces care poate dura chiar si ani intregi… dar dacă procedezi corect și urmezi pașii de mai jos (cât mai multi posibil), il vei găsi pe cel perfect pentru tine.

 

Să incepem:

 

  1. Locația, locația, locația

 

Dacă ar trebui să cumperi un apartament pe baza unui singur principiu, ar fi acesta. Chiar dacă intenționezi să trăiesti acolo pentru tot restul vieții, trebuie să iei in considerare faptul ca în primul rând atunci când cumperi o proprietate, faci o investiție.

Fiecare oraș are cele mai bune cartiere, restrânge lista la 2-3 alegeri posibile și încearcă să cumperi acolo. (sfat suplimentar: caută un cartier pe un deal, la 10-15 minute de centrul orașului, vederile de sus sunt întotdeauna cele mai bune – mai multe detalii la punctul 4).

Trebuie luată in calcul apropierea de centrul orașului, de stații de autobuz/metrou, universităti, școli, spitale, magazine, restaurante, bănci … oricare dintre aceste elemente va aduce valoare investiției de-a lungul anilor.

Știu că majoritatea proprietăților din aceste zone sunt scumpe, dar încercați să găsiți o opțiune mai avantajoasă sau reduceți suprafata dacă este posibil.

Suburbiile sunt o opțiune de preț mai scăzută, dar vă costă o mulțime de „timp” de-a lungul anilor. Gândiți-vă: dacă deplasarea la locul de muncă este o oră / traseu, asta inseamna 20 de ore la fiecare 2 saptamani (aproape 2 zile/luna!!) petrecute într-un blocaj de trafic. Dacă aveti posibilitatea, alegeti proprietăți în oraș.

 

  1. Orientarea – lumina

 

Incă nu-mi vine sa cred faptul că atât de puțini oameni sunt constienți de acest element de baza al oricărei locuințe: lumina.
Când cumperi un apartament, trebuie să alegi întotdeauna o orientare bună, pentru că asta înseamnă mai multă lumină, ceea ce aduce mai multă fericire și confort in fiecare zi.
Ne petrecem 87% din viețile noastre în spații interioare, casa ta reprezinta mai mult de jumătate din acel timp, lumina fiind, de departe, cel mai important factor al bunăstării spațiului.

Sufrageria, bucătăria, locul de luat masa – „spațiile de zi” trebuie întotdeauna orientate spre sud, est sau sud-est, iar restul spațiilor pot fi orientate diferit. Mie personal, îmi place chiar și dormitorul să fie la est, pentru ca lumina să mă trezeasca dimineața, dar aceasta nu este o alegere generală. Băile, spațiile de depozitare pot fi orientate chiar și spre nord (ceea ce înseamnă cel mai mic nivel de lumină), iar dacă aveți o terasă este de asemenea plăcut să fie pe partea vestică, pentru că acolo veți avea parte de apusuri seara de seara.

Asadar, când verificați planurile clădirilor care vă interesează, întotdeauna, ÎNTOTDEAUNA, întrebați unde este nordul, deoarece constructorii de obicei nu il pun pe planuri (vor să vândă și apartamentele de nord, in mod evident). Dar acum cunoasteti acest truc și nu vei cumpăra niciodată un apartament orientat spre nord, nu-i asa? 🙂

(sfat suplimentar: cantitatea de lumină variază și de la etaj la etaj: la parter  aveți cea mai mică cantitate de lumină, în timp ce nivelul cel mai înalt are cea mai mare cantitate lumină. Deci sfatul meu este să mergeți cât mai sus posibil, canapea va fi urcată pe scări doar o singură dată.  🙂)

 

  1. Spațiul exterior

 

Acesta este un aspect care, dupa parerea mea, nu este negociabil atunci când cumpărați proprietăți. Ar trebui să aveți spațiu în aer liber, chiar dacă este atât de mic încât să puteți aseza acolo doar un scaun. Acest spațiu va fi foarte valoros atunci când sunteți obosiți și stresați: faptul că ieșiți pe balcon cu o ceașcă de ceai fierbinte și lăsați vântul să vă atingă fața – este cea mai bună terapie (si e gratuită).

Dacă sunteți unul dintre cei norocoși și aveți opțiuni atunci când alegeți spațiul în aer liber: privelistea orașului și o parte a terasei acoperită (pentru a putea sta acolo când plouă sau a te ascunde de soare) ar fi cele mai bune două optiuni.

 

  1. Privelistea

 

Pentru mine personal, acest lucru nu este, de asemenea, negociabil. O priveliște frumoasă din sufragerie, poate orașul (in mod ideal) sau o stradă frumoasă, sau poate putina natură … ceva care este frumos pentru tine. Dacă acest lucru nu este posibil, încercați să nu aveți clădirea de apartamente din apropiere atât de aproape încât să se poată vedea în casă.

Pe deal, priveliștile orașului sunt cele mai bune, și …inca un aspect despre care nu vorbeste nimeni, niciodata….puteți vedea cel mai mult CER.
Cerul este cel mai uimitor factor al privelistii, pentru că își schimbă culorile – în fiecare zi. Aveam un prof la facultatea de arhitectura care repeta mereu: „calitatea vietii intr-o casa e data de proportia de cer pe care o vezi privind afara…nu va luati chirii la demisol!” 🙂

 

  1. Baie / spațiu de depozitare ventilat natural

 

Aș spune că o baie cu fereastră este o caracteristică foarte utilă într-un apartament, dar știu că în majoritatea orașelor mari, acest lucru este aproape imposibil de atins, așa că am adăugat și spațiul de depozitare ca recomandare. Constructorii din zilele noastre aproape întotdeauna ignora spațiul de depozitare, așa că fiți atenți, oricat de mic, e foarte important.

 

Asa am incheiat topul celor 5 sfaturi de urmat atunci când cumperi un apartament.Care a fost cel mai important aspect al apartamentului dvs. atunci când l-ați cumpărat / închiriat?

Nu uita:
Traiește frumos. Mereu!