Cele mai intalnite 8 greseli in designul interior

Se spune despre designul interior ca trebuie sa-i inveti regulile si sa-i cunosti toate dedesubturile pentru a putea ulterior sa alegi sa le ignori in amenajarile tale.
In ciuda acestei credinte, adevarata in fond, sunt cateva reguli pe care nu trebuie, nu poti si nu vrei sa le incalci.
Asa cum o femeie frumoasa nu poarta crocs la o rochie pretioasa de seara, asa trebuie sa stii, ca pasionat de design interior sa eviti cele 8 greseli din lista de mai jos.
Sa incepem:

1. Usa cu deschiderea gresita:
Desi tehnic tine mai mult de functionalitatea spatiului decat de designul interior, atunci cand cumperi usi pentru spatiul tau trebuie sa stii sa faci deschiderea pe partea potrivita. (Nu insist mult asupra faptului ca usa se deschide inspre camera in care patrunzi, acolo unde este posibil, pentru ca vreau sa cred e un principiu deja cunoscut, macar de profesionistii care vin sa te sfatuiasca.)
Greseala la care ma refer azi e alta: ideea principala este ca atunci cand deschizi usa unei camere, de exemplu dormitor, trebuie sa ti se „deschida” in fata ochilor camera respectiva. Daca usa ta e aproape de coltul camerei nu faci deschiderea inspre colt, pentru ca atunci accesul se face intr-un coltisor, de unde abia dupa inchiderea usii ti se dezvaluie camera. (imaginea 1)
De asemenea, niciodata niciodata niciodata nu deschizi o usa peste o alta usa. Daca cumperi un apartament cu situatia asta, gasesti in 99% din situatii o varianta in care poti muta una dintre usi. Evita pe cat posibil aceasta situatie, care denota de la o posta arhitectura de proasta calitate.

2. Placarea cu caramida aparenta, prea aparenta:
Stiu ca nu orice apartament sau casa are parte de un perete spectaculos din caramida pe care sa il putem utiliza in proiectele noastre. Asadar in ultimii ani, pentru ca si tehnologia ne permite, folosim caramida aparenta „falsa” si incercam sa redam caldura unui perete de caramida naturala. Nimic gresit pana aici, insa problema este cand lasam aparente marginile acestei portiuni de caramida, unde se vede clar, ca aceasta caramida este lipita/falsa/imitatie. Ideal este sa placam un perete complet, dintr-un capat in celalalt, dar uneori nu exista buget pentru a face un perete intreg de caramida, inteleg asta, in acest caz trebuie gasite solutii astfel incat sa nu dezvaluim oricarui vizitator curios, ca este doar caramida lipita, sa para ca intr-adevar „am sapat” in perete pentru a da de caramida – vezi solutie la unul din proiectele mele in imaginea de mai jos.

3. Subtonuri diferite:
Desi un expert poate face jocul de subtonuri calde si reci cu usurinta, unui incepator nu-i recomand nici macar sa incerce. Alege subtonul cald sau rece al unei incaperi si construieste de acolo, respectand acelasi subton atat la finisaje cat si la mobilier si accesorii – exemplu in imaginea de mai jos. Subtonuri calde folosite cu succes in imaginea din stanga si subtonuri reci, folosite cu la fel de mult succes in imaginea din dreapta.

4. Galeria perdelelor instalata prea jos:
Cred ca este unul dintre cele mai usor de urmat sfaturi din designul interior si totusi, in continuare, este o greseala foarte des intalnita. Perdelele sunt un element vertical intr-o amenajare, care conduc ochiul spre tavan si ii ofera totodata inaltime camerei prin acest proces. Atunci cand instalezi galeria la o distanta mare fata de tavan, perceptia subconstienta a creierului este ca spatiul este mai putin inalt, pentru subconstient, in aceasta situatie, inaltimea camerei este data de pozitia galeriei. Instalati galeria la 10, maxim 20 de cm de tavan, sau, daca stilul amenajarii v-o permite, renuntati la perdele de tot. (socant, stiu)
O alta greseala la galeria perdelelor este sa nu ofere spatiu suficient pentru a depozita perdelele si draperia in lateralul ferestrelor. – observati diferentele in imaginile de mai jos.

5. Tablouri montate prea sus:
Arta montata prea sus este ca un personaj de film cu o peruca extrem de nereusita, e greu sa nu observi greseala si ai vrea sa pui mana sa o dai jos, pentru ca spatiul ar arata cel mai probabil mai bine fara. Nu-ti strica intreaga experienta a unui spatiu nou, dar iti distrage atentia intr-un mod nefericit. Din aceeasi categorie fac parte si piesele de arta, prea indepartate una de alta, fie ele tablouri, sculpturi sau altceva.
Nu dau aici distante in centimetrii exacti, pentru ca difera usor de la caz la caz, dar va atasez cateva imagini explicative.

6. Corpul de iluminat montat prea sus:
Si aici ma refer la corpul de iluminat pentru locul de luat masa, unde avem si dimensiune exacta, acesta trebuie sa fie montat la o inaltime deasupra mesei intre 75 si 105 cm.

7. Prea mult sau prea putin:
Exista doua situatii extreme in amenajarile interioare: prima presupune prea multa culoare, imprimeuri, texturi si una, diametral opusa, cu prea putin din fiecare. Sa ne ferim de ambele situatii pe cat posibil, va incurajez. 🙂

8. Prea multe obiecte:
Suprafetele cat mai libere de obiecte ne mangaie pe creier, asadar tindeti spre un interior cat mai liber de mici obiecte aditionale care inevitabil se strang odata ce trec anii. Faceti-va un obicei in a studia in mod critic macar zona de zi o data la cateva luni, si a renunta la obiectele care au aparut intre timp, dar nu sunt in mod neaparat necesare. Nu intru in subiectul copii mici in casa unde e plin de jucarii, stiu, in acea situatie este cam imposibil, dar acolo va bucura copiii nu amenajarea, pentru cativa ani pana scapati de jucarii. :))

Puteam denumi articolul si „cum poti sa iriti usor orice designer ce iti calca pragul” :))….in alta ordine de idei, sper ca v-a fost de folos si ca va veti feri de aceste gafe de incepator in urmatoarele spatii in care veti locui.
Orice alte greseli observate de catre voi, le astept in comentarii, si daca aveti intrebari, va raspund cu cel mai mare drag.

Design life. To the fullest!